Przejdź do treści

dr hab. inż. Monika Kosmala

Biotechnologia

Pracuje na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Prowadzi zajęcia w zakresie analizy i oceny żywności na wszystkich poziomach studiów. Szczególnie dobrze czuje się w prowadzeniu laboratorium, pracach projektowych i indywidualnej pracy ze studentem. Prowadzenie prac inżynierskich, licencjackich oraz magisterskich pozwala jej na ulubiona pracę one-on-one. Specjalizuje się w tutoringu zarówno dla studentów, którzy potrzebują wsparcia jak i dla studentów wybitnych, którzy potrzebują tylko lekkiego nakierowania i wiary we własne możliwości. Chętnie rozwija swój warsztat dydaktyczny. Stara się nieustanie uczestniczyć w rozwoju własnym i otwierać się na nowe techniki i metody wsparcia studenta w poszukiwaniu własnej drogi.

Jej zainteresowania naukowe dotyczą wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców. Zajmuje się składem i właściwościami błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, ich wpływem na funkcjonowanie układu pokarmowego, metabolizm lipidowy krwi i powstające metabolity. Szczególnie bliskie są jej elagotaniny, których szuka w owocach jagodowych i rodzimych ziołach z rodziny Rosaceae takich jak krwiściąg, kuklik, wiązówka błotna, pięciorniki. Chętnie projektuje nowe produkty żywnościowe o właściwościach funkcjonalnych. Jest współautorem 46 publikacji naukowych.

Stara się wychować swoje dwie córki na dobrych i szczęśliwych ludzi. Kocha zwierzęta. Ma psa i koty. Jeździ konno starając się połączyć jeździectwo naturalne i ujeżdżenie. Ćwiczy dynamiczną jogę ashtangę. Od niedawno wegetarianka. Uzależniona od serwisów streamingowych i social mediów.